AKTA DADAH BERBAHAYA PDF

Undang-undang dadah berbahaya: Mengandungi Akta Dadah Berbahaya ( Akta ) & peraturan-peraturan, Akta Dadah Berbahaya (Perlucuthakan. akta akta dadah berbahaya. (langkah-langkah pencegahan khas) Mengandungi segala pindaan hingga 1 Januari Diterbitkan. Jul 17, Restriction on importation of raw opium, coca leaves, poppy-straw and cannabis. 5. Restriction on exportation of raw opium, coca leaves.

Author: Mezirn Ket
Country: Equatorial Guinea
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 5 January 2015
Pages: 10
PDF File Size: 4.26 Mb
ePub File Size: 2.5 Mb
ISBN: 870-8-71743-518-9
Downloads: 20513
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Nataur

Hukuman mati mandatori mungkin akan dimansuhkan.

Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu |

Walau bagaimanapun, prasangka ini adalah boleh dihapuskan; dimana anda boleh membawa bukti untuk menidakkan atau menafikan hakikat bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah tersebut, atau anda tidak mengedar dadah berkenaan. Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah.

Hukuman kerana memiliki dadah boleh berbeza-beza daripada denda ke penjara seumur hidup dan sebatan; bergantung kepada berat dadah berkenaan. Malangnya, anda tidak tahu bahawa ada dadah yang tersorok di dalam beg tersebut dan anda telah disabit salah kerana memiliki dadah.

Walaupun ia mungkin tidak sopan untuk memeriksa barangan orang lain, undang-undang mengenakan kewajipan ke atas anda untuk menyemak dan memeriksa jika terdapat barangan seludup. Tempoh tahanan reman boleh menjangkau masa yang lama tidak kurang dari brrbahaya kerana proses perbicaraan turut memakan masa.

Akta Dadah Berbahaya, 1952

Apa-apa bentuk komunikasi diantara anda dan orang tersebut. Perkara ini akan dijelaskan lagi dalam point ketiga. Anda berkemungkinan tidak dibenarkan diikat jamin. Criminal Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu tentang undang-undang dadah di Malaysia. Di Malaysia, dadah berbahaya sentiasa dianggap sebagai ancaman kepada masyarakat. Terdapat tiga kesalahan dadah yang boleh membabitkan anda. Chief keyboardist at Asklegal. Selain daripada hukuman yang dinyatakan di atas, terdapat sekatan lain yang anda mungkin hadapi kerana kesalahan berkaitan dadah.

  GARDES TAMINE LA GRAMMAIRE PDF

Mahkamah sentiasa dipenuhi dengan kes dadah dimana seseorang suspek dituduh melakukan pelbagai kesalahan berkaitan dadah – walaupun kebanyakan suspek juga menyatakan bahawa penglibatan mereka adalah secara tidak sengaja ataupun telah ditipu. Rumah anda juga boleh disita bersama barangan lain Imej dari Florida Politics. Anda diminta untuk berhenti dan diperiksa ketika sedang membawa beg rakan.

Anda juga mungkin menghadapi penahanan tanpa bicara di bawah Akta Dadah Berbahaya Langkah-Langkah Pencegahan Khasdi mana seseorang boleh ditahan di bawah perintah menteri bagi suatu tempoh tidak melebihi dua tahun jika dikaitkan atau terlibat dalam pengedaran dadah.

Akta Dadah Berbahaya dan Peraturan-peraturannya | Program Perkhidmatan Farmasi

Kesalahan ini sering dibuktikan menerusi ujian kimia yang dijalankan ke atas air kencing atau brebahaya darah orang yang dituduh dan ia membawa hukuman tidak melebihi RM5, atau hukuman penjara tidak melebihi 2 tahun.

Seksyen 39A 1 dan 39A 2 di dalam ADB menyenaraikan peningkatan penalti jika dadah yang dimiliki melebihi berat yang tertentu. Ini juga menimbulkan persoalan etika: Untuk meringkaskan bagaimana prasangka memiliki berlaku, bayangkan situasi ini:. Bagaimana juga pihak mahkamah menentukan sama ada anda bersalah kerana memiliki dadah atau lebih parah, mengedar dadah? Prasangka mengedar pula bergantung pada berat dadah berkenaan.

Walau bagaimanapun, ini tidak berbwhaya kepada hukuman keras. Di samping itu, jika anda didapati bersalah memiliki lebih dari 5 gram heroin, anda boleh dijatuhi hukuman penjara 5 tahun hingga ke seumur hidup dan minimum 10 sebatan di bawah seksyen 39A 2. Malaysian Majlis Bandarayas can now enforce traffic laws.

Jawapannya – Prasangka presumptions. Walaupun anda boleh menggunakan hak untuk berdiam diri semasa siasatan polis, anda dinasihatkan untuk daadh kenyataan dan memaklumkan kepada pihak polis mengenai butir-butir bahan yang darah digunakan untuk pembelaan diri walaupun tidak secara khusus diminta oleh pegawai rakaman: Kemudian, prasangka boleh digunakan untuk menganggap bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah di dalam beg tersebut dan oleh itu, anda memilikinya.

UiHua Chief keyboardist at Asklegal. Untuk membuktikan kesalahan mengedar dadah, pertamanya pendakwaan perlu membuktikan bahawa anda memiliki dadah berbahaya dan pemilikan itu bertujuan untuk mengedarkan dadah tersebut.

  BOULE DE SUIF MAUPASSANT TEXTE INTGRAL PDF

Oleh sebab itu, sangat penting untuk anda mempunyai asas verbahaya tentang undang-undang dadah di Dwdah, walaupun anda bukan seorang pengguna atau penyeludup. How do you even put a company in jail?? Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, akya tokoh terkemuka di Malaysia telah berpendapat terdapat keraguan terhadap keberkesanan hukuman mati mandatori dalam menghalang pengedaran dadah dan – tidak berkaitan dengan artikel ini – membunuh.

Tips keselamatan tambahan Berhati-hati dan sentiasa berjaga apabila orang yang tidak dikenali atau rakan meminta bantuan anda menjaga atau membawa barangan mereka. Konsep legal bagi memiliki memerlukan tiga asas utama yang akan dibuktikan iaitu jaga, kawal dan tahu. Jika anda didapati bersalah memiliki diantara gram heroin, seksyen 39A 1 menyatakan mahkamah boleh menjatuhkan hukuman penjara tahun dan sebatan. Seksyen 37 da sebenarnya agak luas, jadi anda boleh mengetahuinya dengan lebih lanjut di sini.

Akta Dadah Berbahaya 1952 dan Peraturan-peraturannya

Undang-undang ini juga memberi keperluan untuk penagih dadah melalui proses pemulihan dengan memberi tumpuan kepada pembaharuan diri, melalui program pemulihan, rawatan dan pengawasan polis yang boleh didapati di bawah Akta Akta Penagih Dadah Rawatan dan Pemulihan. Ini mungkin termasuklah pembekuan atau lucut hak aset seperti rumah atau akaun bank di bawah Akta Dadah Berbahaya Perlucuthakan Harta atau Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram jika ia boleh dibuktikan bahawa aset-aset ini adalah digunakan untuk aktiviti haram yang ditetapkan di bawah undang-undang ini.

Jadi bagaimana pihak mahkamah menentukan perkara itu sahih atau tidak? Tiga ajta berkaitan dadah ini radah kegunaan peribadi, pemilikan, dan mengedar.